Oksytocyna pomaga w wyjściu z uzależnienia

15 października 2012, 11:36

Alkoholicy, którym podczas pierwszych 3 dni odtrucia podawano 2 dawki oksytocyny (OT) na dobę, odczuwali mniej alkoholowych zachcianek. Zmagali się też z lżejszymi objawami zespołu abstynencyjnego.



Wirus może manipulować wynikami tomografii i rezonansu dodając i usuwając guzy nowotworowe

8 kwietnia 2019, 11:38

Izraelscy specjaliści zwracają uwagę na słabe zabezpieczenia sprzętu medycznego i sieci. Stworzony przez nich wirus tak manipulował obrazami wykonanymi za pomocą tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego, że pojawiały się na nich fałszywe guzy nowotworowe


Wielki Zderzacz Hadronów zarejestrował tajemniczą cząstkę X

7 lutego 2022, 16:41

W plazmie kwarkowo-gluonowej – stanie materii, jaki istniał przez ułamki sekundy po Wielkim Wybuchu – uzyskanej podczas zderzeń ciężkich jonów w Wielkim Zderzaczu Hadronów (LHC) zauważono tajemniczą cząstkę X złożoną z czterech kwarków. Sama cząstka nie jest niczym nowym – po raz pierwszy została zarejestrowana w 2003 roku w japońskim eksperymencie Belle – jednak pomimo upływu lat naukowcy wciąż nie rozumieją jej natury


Koliberautor: Jon Sullivan

Słodycz i odrobina goryczy

13 marca 2007, 15:36

Nektar przyciąga zapylające kwiaty zwierzęta, m.in. motyle czy kolibry, swoją słodyczą. By cały proceder opłacał się roślinie, nie mogą one jednak zostawać zbyt długo. Gdyby przy jednym podejściu został wypity cały nektar, nie zostałoby nic dla kolejnych gości. W ten sposób zmniejszyłyby się szanse na rozpowszechnienie swojego pyłku.  


Przeprojektowana gouda

24 czerwca 2008, 11:56

Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.


Kin - telefon dla fanów Facebooka

14 kwietnia 2010, 10:59

Microsoft zaprezentował nowy typ telefonu komórkowego o nazwie Kin. To urządzenie, które powstało z myślą o osobach korzystających z serwisów społecznościowych. Kin One oraz Kin Two trafią na rynek w maju i będą dostępne w sieci Verizon Wireless.


Wyczytać (sobie) drogę do wolności

26 czerwca 2012, 16:58

Brazylijskie więzienia naprawdę muszą być przeludnione, skoro tamtejszy system penitencjarny zatwierdził taki sposób skrócenia sobie wyroku. Każda przeczytana książka, nie byle jaka, bo z zakresu literatury, filozofii czy nauki, oznacza odjęcie od czasu odsiadki aż 4 dni.


Dotykowe 3D

2 września 2014, 08:58

Japońska firma zaprezentowała technologię dotykową 3D. Pozwala ona użytkownikom na ciągnięcie i pchanie wirtualnych obiektów trójwymiarowych. Przedstawiciele Miraisens zapewniają, że ich technologia wkrótce trafi na rynek.


Kinowe 3D bez okularów

26 lipca 2016, 09:34

Z oglądaniem filmów 3D nieodłącznie wiąże się konieczność zakładania specjalnych okularów. Wkrótce jednak się ich pozbędziemy dzięki współpracy naukowców z MIT oraz Instytutu Weizmanna. W swoim najnowszym artykule opisują oni ekran kinowy, który umożliwia zobaczenie obrazu 3D z każdego miejsca w kinie bez konieczności zakładania okularów.


Przerwano badania nad zdrowotnymi korzyściami z picia alkoholu

20 czerwca 2018, 09:22

Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) przerwały kontrowersyjne badania, na które przeznaczono 100 milionów dolarów, a których celem było sprawdzenie, czy codzienne picie niewielkich dawek alkoholu poprawia zdrowie. Badania przerwano po tym, jak specjalny panel doradczy NIH jednogłośnie opowiedział się przeciwko ich dalszemu prowadzeniu


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy